Seuren Spreekt…

penelope_cruz_24-normal

 

’s Werelds meest sexy vrouw bestaat niet (16 oktober 2014)

Penélope Cruz is door het Amerikaanse blad Esquire benoemd tot ‘meest sexy vrouw’ op aarde. De titel wordt door het mannenblad ieder jaar aan een vrouw toegeschreven. “Ze is ongelooflijk mooi. Als zij een ruimte binnenkomt dan lopen mannen spontaan tegen de meubels omdat ze hun ogen niet van haar af kunnen houden”, schrijft het mannenblad over Cruz. De 40-jarige actrice is de tiende vrouw die de titel op haar conto mag schrijven. Angelina Jolie, Jessica Biel, Halle Berry, Rihanna, Kate Beckinsale, Minka Kelly, Mila Kunis, Charlize Theron en Scarlett Johansson gingen haar voor. De laatste mocht zich zelfs twee keer ‘meest sexy vrouw’ noemen.

Als journalist ben ik zeer kritisch, als columnist ben ik niet veel anders. Deze ‘titel’ is simpelweg de grootste onzin die je maar kunt bedenken. Schoonheid is namelijk niet meetbaar. Je kunt geen ranglijst maken van ‘meest sexy’ naar ‘minder sexy’. Wat iemand verstaat onder schoonheid is puur subjectief. Het is zelfs een van de meest subjectieve zaken in het leven. We hebben het hier over esthetica. Er zijn kenmerken waarover vrouwen kunnen beschikken die sommige mannen als schoonheid ervaren, terwijl andere mannen deze uiterlijke kenmerken juist totaal niet mooi vinden. Zo zijn er ontelbare uiterlijke kenmerken van vrouwen te bedenken waar iedere man weer anders tegenaan kijkt. Tuurlijk bestaan er ‘ideaalbeelden’, maar daarmee heb je geen maatstaf. Bovendien zijn ook die ideaalbeelden voor veel mensen weer compleet anders. Of klets ik nu compleet uit mijn nek, Esquire? Ik ben wel eens benieuwd aan welke criteria jullie schoonheden moeten voldoen om voor jullie ‘meest sexy vrouw’ titel in aanmerking te komen.

Toch weet de redactie van Esquire ieder jaar weer één dame te verkiezen als ‘de meest sexy vrouw.’ Hoe ze dit voorelkaar krijgen is mij één groot raadsel. Hoe zal die vleeskeuring er dan uitzien? Hogere wiskunde zal het absoluut niet zijn. Een stemming onder de lezers van het blad zou wellicht nog het meest ‘waarheidsgetrouw’ zijn, maar dit is niet het geval. Het mannenblad komt ieder jaar zelf met de eigen gekozen winnares naar buiten. Wellicht dat ik een tweedaagse snuffelstage bij Esquire in de VS moet overwegen om deze halsbrekende kwestie voor mezelf eens uit te diepen. Het is echter de vraag of ze me nog toelaten na het lezen van deze column.

De criteria waar een vrouw dus aan moet voldoen om te graderen tot ‘s werelds meest sexy vrouw in het Esquire blad zijn me dus volledig onduidelijk. Alhoewel, er is één ‘norm’ waar tot nu toe iedere winnares aan voldaan heeft: ze zijn allemaal beroemd. Ook weer zoiets onzinnigs. Waarom zouden dames beroemd moeten zijn om ‘s werelds ‘meest sexy vrouw’ te kunnen zijn. Zijn vrouwen die dagelijks bedolven worden onder publiciteit per definitie sexyer dan vrouwen die dit niet hebben? Dan ben ik toch echt benieuwd op welk punt beroemde vrouwen in uiterlijk verschillen met de ‘gewone’ student of huisvrouw. Het is toch niet zo dat er op deze aardbol geen één niet-beroemde vrouw leeft die in het wedstrijdje van Esquire niet zou kunnen concurreren met de beroemdheden die tot nu toe al eens gewonnen hebben? Blijkbaar vindt Esquire van wel.

Al met al is de hele kermis die Esquire ieder jaar opzet met het uitroepen van ‘s werelds ‘meest sexy vrouw’ wat mij betreft één grote waanzin. Het is ieder jaar weer schrijnend om die volledig ongegronde uitslag de internationale media te zien halen. Niets ten nadele van de winnares van dit jaar, Penélope Cruz. Zij valt niets te verwijten. Toch zou ik graag tekst en uitleg van Esquire zien, al vermoed ik dat ze die simpelweg niet hebben. Mocht mijn vermoeden kloppen, dan mag het wat mij betreft wel eens afgelopen zijn met die idioterie.


 

Plaats een reactie